środa, 30 stycznia 2013

filet z kurczaka (gotowany)

wyszedł tak smaczny, że nie zdążyłam zrobic zdjęcia :)

(fotka z wczoraj: 2.02.2013)



ale przepisem się podzielę - bo, o ile na szynkę trzeba trochę poczekac, to kurczakowe cudo zajmuje tylko chwilę :)

składniki:

filet z kurczaka (ok. 400-450g)
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki curry lub przyprawy do gyrosa
1/2 łyżki granulowanego czosnku

przygotowanie:

umyc i osuszyc mięso, natrzec przyprawami
owinąc szczelnie folią spożywczą (przezroczystą), włożyc do rękawa (do pieczenia) i dokładnie owinąc
całośc obwiązac dokładnie sznurkiem (można też użyc w tym celu gumek recepturek)

włożyc do garnka, zalac zimną wodą (cały filet musi byc zanurzony w wodzie)

zagotowac, a następnie zmniejszyc ogień do minimum i gotowac 30 min, zostawic na 15 min w gorącej wodzie

wyjąc z folii i ostudzic

MOŻNA PODAWAC NA CIEPLO I ZIMNO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz