jadłam kiedyś pierogi z nadzieniem soczewicowym, ale nie starczyło mi cierpliwości, żeby je ostatnio lepić... tak gorąco, to i lenistwo człowieka ogarnia...
postanowiłam więc poeksperymentować - poniżej podaję składniki;
- ugotowana zielona soczewica (u mnie "na oko" 2 szkl.)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawa curry (ewentualnie "do kurczaka")
- sól, pieprz
- bułka tarta (trochę do masy, trochę do obtoczenia)
no i olej rzepakowy do usmażenia
- wszystkie składniki przepuściłam przez maszynkę do mięsa, wymieszałam z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i usmażyłam (krótko w mocno nagrzanym oleju)
do tego młode ziemniaki, fasolka szparagowa i szczypiorek :)
:) pyszne - nawet wychwalający potęgę mięsa
nad wszystkimi innymi składnikami pożywienia teść
był zachwycony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz