Kupiłam ciecierzycę z myślą o hummusie,
ugotowałam, zmiksowałam...... i zamroziłam.
niestety wciąż brak mi odwagi ;)
dziś jednak postanowiłam wykorzystać ją do obiadu, bo żal patrzeć
jak w tym zamrażalniku leży i leży...
zrobiłam ciecierzycowo - soczewicowe kotlety smażone na oleju kokosowym (pierwszy raz się na to zdobyłam, polecam jeśli chcecie nadac potrawie lekko orientalny posmak kokosu)
składniki:
- ugotowana ciecierzyca (1 szkl)
- ugotowana zielona soczewica (1,5 szkl)
- jajko (1 lub 2 jeśli są małe)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- bułka tarta
- sól, pieprz, przyprawy (może być curry, mielony kminek - co kto lubi)
połączyłam, usmażyłam na oleju kokosowym (dość mocno się wchłania, więc nie wiem jak z kalorycznością tego dania...)
do tego : kasza gryczana i sałatka (rukola, pomidor, słonecznik i oliwa z ziołami)
WEGETARIANIZM ZMUSZA DO ODKRYCIA POKŁADÓW KREATYWNOŚCI W KUCHNI :)
KAŻDY TO MA - TRZEBA TYLKO TROCHĘ ODWAGI :)
no i wiary, że bez mięsa obiad można ugotować szybko, smacznie i tanio
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz