środa, 6 lutego 2013

czulent

Tradycyjna potrawa żydowska. Zakupiłam ostatnio żydowską książkę kucharską i postanowiłam poeksperymentowac.
Pyszności! mięso + kasza + fasola :) mmmmmmmmmm...
po niedzielnym obiedzie mój mężczyzna wykrzyknął: "Nie rozumiem antysemitów!", co miało wyrażac jak bardzo mu smakowało :)

danie bardzo proste - jednogarnkowe

przepis:
0,5 szkl. fasoli "Jaś"
1 kg pręgi wołowej
1 cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki tłuszczu (np.oliwy)
1,5 łyżeczki soli
pieprz (ok. 1/4 łyżeczki)
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
2 roztarte ząbki czosnku
2,5 szkl. wrzątku
0,5 szkl. kaszy gryczanej

1. Fasolę moczyc całą noc
2. Na rozgrzanym tłuszczu (w dużym garnku) podsmażyc cebulę i mięso (w całości lub w plastrach), przyprawic solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zalac wrzątkiem i wsypac fasolę. Gotowac ok. 2 godzin.
3. Wsypac kaszę, zamieszac (w razie potrzeby dodac trochę wody). Gotowac ok. 0,5 godz. aż mięso i fasola będą miękkie.

podawac z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem, buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz