niedziela, 6 października 2013

tarta serowa

zainspirowana wspaniałą tartą szpinakową postanowiłam 
zmierzyc się tematem ;)

udało się:




przepis:
ciasto:
250 g mąki
0,5 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1 łyżka oleju
ok. 1/4 szkl. zimnej wody

Siekamy mąkę z masłem, solą, olejem. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy krótko ciasto.
Wkłądamy do lodówki na 30-45min.

Formę smarujemy masłem, wykładamy ciastem. Podpiekamy ok. 15-20 min w 200 stopniach.

Na podpieczone ciasto wykładamy dowolny farsz i zapiekamy ok 30 min w 200 stopniach.

Mój farsz - serowy z porami, kukurydzą i szynką:

1 por uduszony na maśle z solą i przyprawami (oregano, bazylia, pieprz)
mała puszka kukurydzy
10 dkg szynki
5 dkg startego sera żółtego
1 jajko
2-3 łyżki śmietany 18%
Wszystko mieszamy i wykładamy na ciasto.
Na wierz pokruszyłam fetę i ułożyłam kilka plastrów mozarelli :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz