piątek, 21 grudnia 2012

rogaliki

z jednej porcji wychodzi naprawdę dużo ciasta, więc niecierpliwym nie polecam... właśnie się wczoraj zorientowałam, że z moją cierpliwością coraz marniej ;) heh...

za to rogaliki pyszne i pachnące - warto!

KRUCHE ROGALIKI DROŻDŻOWE

0,5 kg mąki
1 margaryna (250 g)
0,5 szkl. śmietany
8 dkg drożdży
2 jajka
marmolada

Drożdże trzeba dobrze rozmieszac w śmietanie, dodac je do mąki - razem z pozostałymi składnikami, i zagnieśc. Rozwałkowac, wykroic kwadraty lub trójkąty, nakładac marmoladę i zwijac rogaliki. Zostawic na 1 godz. do wyrośnięcia.
Posmarowac jajkiem, piec ok. 40 min w 150 stopniach.


(nie trzeba smarowac blachy tłuszczem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz