wtorek, 8 stycznia 2013

konfitura z pomidorów

kiedy otworzyłam dziś słoiczek, to od razu poczułam zapach mojej balkonowej letniej uprawy :)



jeśli ktoś miałby ochotę skosztowac tej wspaniałości, podaję foto-przepis:

1. umyc 1 kg pomidorów - koniecznie zielonych!

 2. wsypac pół szklanki cukru, dodac sok z połówki cytryny, i na baaaaaaaaardzo wolnym ogniu gotowc 1 godzinę.



 3. dodac znów pół szklanki cukru, i gotowac ok. 1 godzinę, również na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.


4. Na koniec dodac 1 płaską łyżeczkę cynamonu, i nakładac do słoiczków.

z 1 kg pomidorków wyszły 3 średnie słoiczki - stanowczo za mało!!! ;)

2 komentarze:

  1. Próbowałam...Palce lizać:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, tylko skąd wziąć zielone pomidory, jak się nie ma własnej hodowli? Będą sprzedawać na targu?

    OdpowiedzUsuń