piątek, 24 lipca 2015

podpłomyki

najgenialniejszy wynalazek kulinarny świata! :)
oczywiście idealnie byłoby upiec je w piecu chlebowym albo chociaż na rozgrzanej blasze na ognisku...ale z patelni też mogą być niezłe :)


U W I E L B I A M !!!





Niby trochę mąki, wody i soli...a tu takie cuda można wyczarować!
szukałam proporcji idealnych, i w końcu znalazłam :)

na 8 dużych placków:

250g mąki (dowolnej)
150g wody
1 łyżeczka soli
piec na patelni bez tłuszczu ok. min z każdej strony (aż pojawią się charakterystyczne brązowe plamki)

oczywiście dodatki wg uznania: słodkie, słone, ciepłe, zimne, mięsne i wege...

dziś mój obiad to podpłomyki z twarożkiem, solą i szczypiorkiem :)
cudowność :*

3 komentarze:

  1. Często do Ciebie zaglądam w poszukiwaniu inspiracji obiadowych. Niestety nie mogę sobie na wszystko pozwolić, bo karmię piersią. Jakieś sprawdzone pomysły na moją ukochaną cukinię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)
      co do diety mamy karmiącej polecam artykuł: http://www.hafija.pl/2013/08/dieta-mamy-karmiacej-piersiajedz-co-chcesz-obalamy-mity.html
      Ja jestem na razie teoretykiem, ale pewnie niebawem przekonam się jak to jest w praktyce z ograniczeniami w diecie mamy KP ;)
      co do cukinii - jest jeden wspaniały wynalazek turecki - placki z cukinii. chyba jeszcze nie publikowałam - obiecuję nadrobić te zaległości :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Byłam pewna, że masz już dzidziusia. Te małe bucki mnie zmyliły. Szczerze mówiąc bardzo uważałam na to co jem przez pierwszy miesiąc życia mojej córeczki. Dłużej nie wytrzymałam bez pomidora, a później jakoś poszło i teraz jem już wszystko. Na szczęście trafiłam na egzemplarz bez problemów brzuszkowych. w ogóle trafiłam na egzemplarz wyjątkowy, najlepszy na świecie:)

    OdpowiedzUsuń